top of page

Rade Grajić preminuo posle kraće bolesti: Mnogima će ostati u sećanju po čuvenoj „Mito, brekrijo"

Radoslav je umro sinoć, u Beogradu

Youtube screenshot / RTS Zabava


Radoslav Rade Graić - pevač, kompozitor i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije, preminuo je posle kraće bolesti sinoć, u Beogradu, prenose domaći mediji. Umro je u 92. godini. Rade je bio i muzički urednik Televizije Beograd.


Uređivao je mnoge značajne emisije i serije sve do penzije. Njegova „Mito, bekrijo", po kojoj će ga mnogi još dugo pamtiti, a koju je Vasilija Radojčić proslavila, toliko je postala popularna da i danas mnogi misle da je izvorna pesma.


Graić rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Nasledivši muzički talenat od oca, često je pevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gde je uporedo pohađao i muzičku školu.


U Beogradu je živeo od Drugog svetskog rata gde je i diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da peva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici. Kada je završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspešnih proba, odlučio je da se ipak tada - posveti zabavnoj muzici.


Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspešan i kao kompozitor zabavnih pesama koje je često i sam interpretirao, napominje zatim „RTS". Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad.


Izvor: 24sedam.rs

Comments


bottom of page