top of page

Otkriveno spomen mesto Šabanu Šauliću: Kralj narodne muzike na dan rođenja dobio bistu u rodnom grad

- Tužni smo i tuga nikada neće proći, a danas smo i ponosni što se Šaban danas vratio u Šabac - rekla je Goca


Foto: Privatna arhivaSpomen obeležje pevaču Šabanu Šauliću, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj 17. februara 2019. godine otkriveno je danas u Šapcu u prisustvu porodice, brojnih kolega sa estrade i građana.


Kralj narodne muzike se vratio u rodni grad na dan kada bi napunio 71 godinu (rođen je 6. septembra 1951.) i na mesto odakle je krenuo u osvajanje muzičke scene.


Bronzana skulptura čiji su autori Zoran Ivanović i Bogdan Dobrota postavljena je u parku na na uglu Ulice kralja Milana i Mačvanske, gde se nekada nalazila autobuska stanica, a u blizini je i njegova rodna kuća.


- Tužni smo i tuga nikada neće proći, a danas smo i ponosni što se Šaban danas vratio u Šabac, gde je proveo mladost i odakle je pre oko 50 godina sa ovog mesta krenuo u veliki grad, osvojio svet svojim anđeoskim glasom, vrhunskom umetnošću, dobrotom i poštenjem - rekla je supruga Gordana.


Retko ko je zadržao suzu dok je uz pesmu "Žal" otkrivana monumentaln skulptura visoka oko 4 metra sa granitnim postamentom, na kojem su uklesani stihovi Šabanove pesme "S namerom dođoh u veliki grad, ostavljam za sobom svoje rodno mesto".


Najavljeno je da će se iduće godine, tokom Malogospojinskog vašara u Šapcu održati manifestacija "Šabanovi dani" koja treba da postane tradicionalna.

Uz spomen obeležje to će biti još jedan način da grad Šabac sačuva uspomenu na umetnika koji ga je proslavio širom sveta.Izvor: Telegraf.rs
Komentar


bottom of page