top of page

Dve godine bez Đorđa Balaševića: Nikad prežaljeni večiti dečak napustio nas je na današnji dan!

Bol i tuga za čuvenim kantautorom ne jenjava

Antonio Ahel/ATA Images


Na današnji dan, pre dve godine napustio nas je Đorđe Balašević. Proslavljeni kantautor preminuo je od posledica upale pluća na Kliničkom centru Vojvodine.


Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine. Bio je član grupe "Žetva" i "Rani mraz", a 1982. započeo je solo karijeru. Gimnaziju je završio vanredno, pošto je zbog matematike, fizike i hemije digao ruke od redovnog školovanja. Vickasti hit "U razdeljak te ljubim" njegove prve grupe "Žetva" sa 180.000 prodatih singlova bio je uspeh jugoslovenskih razmera.


Balašević je igrao u nekoliko serija, a snimio je i film "Rani mraz", gde su između ostalih glumila njegova deca, ali i njegov veliki prijatelj Rade Šerbedžija.

Antonio Ahel/ATA Images


Ukupno je objavio 14 albuma. Upisao je ali nije diplomirao geografiju. Ipak, povodom 50 godina Novosadskog univerziteta uručena mu je počasna diploma.

Podsetimo, protekle godine, tik pred prvu godišnjicu smrti panonskog mornara, njegova porodica šokirala je javnost odlukom da neće obeležiti taj dan.


Njegova ćerka Jelena Beba Balašević objasnila je tada i zašto.


- Obeležavati dan kad je neko tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog "nedostatka poštovanja" nego upravo suprotno. Tog nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima... - napisala je Beba na svojoj Fejsbuk stranici, a zatim nastavila:

Antonio Ahel/ATA Images


- I ne, nije ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog nekog. Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim Nekim, gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan.


Jelena je nakon iznenadne smrti oca počela ponovo da piše pesme, a osvrnula se i na očevu muziku i fanove:


- Oni koji su slušali i razumeli Đoleta, setiće se da je on tu neminovnost u svom fazonu zvao "formalnost koju treba da obavim"... Dan kad sam rođen, Sveti Luka, Bogojavljenska noć, Prvi januar popodne, Noć kad je Tisa nadošla, i tako dalje, da ne govorim o tome da je napisao i knjigu koja u svom nazivu ima i Kalendar - poručuje Balaševićeva ćerka, te nastavlja dalje da objašnjava.

Antonio Ahel/ATA Images


- Pa sigurno možemo da izaberemo neki drugi datum koji bi daleko adekvatnije išao uz imidž Večitog Klinca koji nas je tolike godine radovao... Ako želimo da pokažemo svoje poštovanje, zahvalnost, ljubav i sreću što smo voleli Nekog, logičnije je da to bude dan kad je on stigao na ovaj svet... A ne otišao sa njega.


Dakle, samo za one koji drugačije gledaju na sve to: svećama je mesto, zna se gde. Imajte poštovanja i razumevanja prema nama koji živimo u Jovana Cvijića. Mislim da nema potrebe dalje da objašnjavam zašto. Te sveće imaju svoj pridev koji izbegavam da koristim sada, ali odnosi se na lokaciju. A to nije porodična kuća - smatra Balaševićeva.


Izvor: 24sedam.rs

Comments


bottom of page