top of page

Željko Obradović: Mission accomplished

Vratio se iskusni trener u svoj klub i juče je ispunio jedan od glavnih ciljeva koje je postavio ispred sebe na svojoj promociji

Foto: Marko Jovanović


Partizan se vratio u Evroligu posle devet godina, dostigavši Top 8 i zaustavivši se na korak do Fajnal fora. Nakon decenije, osvojili su titulu prvaka u ABA ligi. Postavili su mnoge klupske rekorde tokom tog puta, ali jedno ime je bilo ključno u svemu tome, bez obzira na uspehe i neuspehe. To ime je Željko Obradović.


Navijači Partizana su s nevericom dočekali 28. jun 2021. godine kada je najtrofejniji evropski trener seo na klupu crno-belih. Iako se mesecima ranije tiho spominjalo da će Žoc doći na klupu, niko nije verovao u to sve dok zvanična promocija nije usledila.


Tamo je Željko bio nasmejan, ali i ozbiljan dok je najavljivao velike planove. Prvo, dugoročni povratak Partizana u Evroligu, a drugo, osvajanje titule u regionalnom takmičenju. Navijači su čekali skoro čitavu deceniju da se ovo ostvari.

- Sada svi želimo da vratimo Partizan tamo gde pripada - rekao je tada Žoc.

Foto: Marko Jovanović


Već posle godinu dana, Obradović je počeo da ispunjava svoja obećanja. Mada je klub u toj uvodnoj sezoni poražen šokantno od Burse u osmini finala Evrokupa, čelnici Evrolige prepoznali su kvalitet u projektu koji je ispred sebe postavio Željko i dodelili su Partizanu specijalnu pozivnicu za takmičenje u tek završenoj sezoni elitnog takmičenja.


Verovatno se u čelnom takmičenju nijednog momenta nisu pokajali u tu odluku. Uz povratak Željkove čete na terene Evrope, srušeni su brojni rekordi po gledanosti i broju navijača na tribinama, kao i angažman na samim društvenim mrežama, koji je posebno "besneo" onda kada bi na teren kročila četa čačanskog trenera, ali i njihovog večitog rivala.


Tražila se karta više za skoro svaku utakmicu Partizana u Evroligi. Mada nije krenulo najbolje i crno-beli su imali skor 4-9 posle uvodnih 13 kola najboljeg klupskog takmičenja u Evropi, navijači nisu digli ruke već su zapevali još jače. Željko Obradović je odmah posložio stvari na svoje mesto.


Obradović je redovno govorio na konferencijama da zna šta radi. Često su mu postavljena pitanja o tome zašto domaći igrači ne dobijaju veliku minutažu ili zbog čega se ne fokusira na druge specifične stvari. Međutim, imao je pripremljen odgovor, a očigledno je da je iza zatvorenih vrata dobro znao šta radi.


Hemijska interakcija unutar tima Partizana sama po sebi govori da je iskusni Obradović uspeo pronaći pravu ravnotežu među svim igračima. Niko se nije ljutio niti prigovarao. Svi su funkcionisali kao jedno skladno celo. Zahvaljujući tome, crno-beli su ostvarili prvi veliki uspeh u sezoni - plasman u Top 8 fazu Evrolige.

Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Iako su mnogi već videli Partizan na Fajnal foru nakon senzacionalnih pobeda protiv Reala u Madridu, situacija se potpuno promenila na kraju drugog meča u "Vizink Centru" zbog dobro poznatih okolnosti. Tada su svi igrači crno-belih bili potpuno obeshrabreni. Ni sam Željko nije mogao da veruje šta se dogodilo.


Ali veliki treneri imaju sposobnost da podignu ekipu čak i kada stvari ne idu dobro. To se moglo videti u četvrtfinalnoj i polufinalnoj seriji ABA lige protiv Studentskog centra i Cedevita Olimpije, gde je Partizan morao tražiti prolazak kroz majstoricu. Zatim je došlo i veliko finale sa Crvenom zvezdom, koje je bilo posebna priča.


Bilo je očekivano da se tradicija nastavi i da se održi dominacija na domaćem terenu, koja je proteklih pet godina obeležila ABA ligu. Partizan je dobio prve dve utakmice kod kuće, Zvezda je uzvratila u "Pioniru", a Željko Obradović je imao novi zadatak pred sobom - smiriti tenzije pred majstoricu koja je odigrana juče u Areni.

I u tome je uspeo, pa je na krilima svojih košarkaša mogao da zaključi još jedno uspešno otvoreno poglavlje u Partizanu. Na rukama svojih košarkaša u vazduhu mogao je da kaže, kao kada se pojavi onaj čuveni ekran u video igricama:


Mission accomplished.


Foto: Marko Jovanović


Izvor: Telegraf.rsYorumlar


bottom of page